Встановлення домофону потребує згоди 75% мешканців під’їзду

Останнім часом до комунального підприємства “Теплий дім” почастішали звернення щодо підстав встановлення домофонних систем у житлових будинках, що перебувають в управлінні підприємства.

Хочемо нагадати, що відповідно до Цивільного кодексу України та Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, будь-яке обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, є чи стає спільним майном багатоквартирного будинку.
Співвласники зобов’язані таке майно утримувати, забезпечувати технічне обслуговування такого обладнання й оплачувати за це.

Однак, рішення щодо спільного майна ухвалюється виключно співвласниками. Зокрема і рішення про встановлення чи, навпаки, демонтаж домофонних систем чинне, якщо за нього проголосувало більш як 75 відсотків загальної кількості співвласників усіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, чи відповідної групи квартир (під’їзд, секція багатоквартирного будинку тощо).

Водночас інформуємо, що домофонні компанії не отримують згоди від управителя будинку на монтаж чи демонтаж систем, оскільки така згода не передбачена законодавством.
Підключення до електричних мереж будинку відбувається також без згоди управителя. На жаль, за наявною інформацією електропостачальні організації не вимагають рішення співвласників із зазначеного питання.

З огляду на наведене, у випадку підстав вважати, що монтаж чи демонтаж домофону відбувався з порушенням законодавства, “Теплий дім” радить звертатися до органів захисту прав споживачів.

Comments are closed.